< Takaisin

Kasvosuojainviidakossa?!

22.09.2020

COVID-19-viruksen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa lääkettä. Viruksen ennaltaehkäisemisessä, diagnosoinnissa ja hoidossa korostuvatkin terveysteknologian ratkaisut, kuten hengityssuojaimet ja kirurgiset suu-nenäsuojukset. Markkinoilla on tällä hetkellä paljon erilaisia suojaimia:

 

  • Hengityssuojain on henkilönsuojain ja se suojaa käyttäjäänsä ilmassa olevilta hiukkasilta ja aerosoleilta.
  • Suu-nenäsuojuksia eli kirurgisia maskeja taas käytetään pisaroiden leviämisen estämiseen ja ne suojaavat pääasiassa muita lähellä olevia ihmisiä ja ympäristöä.
  • Kuluttajille suunnattujen maskien avulla voidaan vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä ja siten suojata muita.

Sekä henkilönsuojaimissa että terveydenhuollon käyttöön tarkoitetuissa suu-nenäsuojuksissa tulee olla CE merkki, joka on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää sitä koskevien direktiivien ja asetusten vaatimukset. Kuluttajille myytävissä kasvomaskeissa taas ei saa olla CE-merkkiä, jos ne eivät täytä vaatimuksia, joilla varmistetaan niiden suojaavuus ja käytön turvallisuus, jolloin niitä ei myöskään saa nimittää hengityksensuojaimiksi tai suu-nenäsuojuksiksi.

 

Itse tehdyt tai kaupasta ostetut kankaiset ja kuitukankaiset kasvosuojukset eivät ole virallisia hengityksensuojaimia, eivätkä viranomaisen valvomia lääkinnällisiä laitteita. Ne eivät suojaa kantajaansa infektiotartunnoilta. Niin sanotut kansanmaskit saattavat kuitenkin vähentää kantajan yskimisen ja aivastelun kautta leviävien pisaroiden pääsyä ympäristöön ja voivat siten suojata muita ihmisiä. Kankaisen kasvosuojuksen teho riippuu käytetystä kankaasta ja maskin istuvuudesta käyttäjän kasvoilla.

 

Kansanmaskeja paremman suojaustehon antaa kirurginen suu-nenäsuojus. Kirurginen suu-nenäsuojus vähentää altistumista taudinaiheuttajille tilanteissa, joissa on pisaratartunnan vaara. Terveydenhuollon työntekijät käyttävät kirurgista suu-nenäsuojusta yleensä suojaamaan potilasta hoitajien uloshengitysilmassa mahdollisesti olevilta taudinaiheuttajilta sekä estämään esimerkiksi leikkaussalissa instrumenttien kontaminoitumisen. Kirurginen suu-nenäsuojus ei suojaa käyttäjäänsä ilmateitse tarttuvilta taudeilta. Kirurgisen suu-nenäsuojuksen IIR-merkintä tarkoittaa, että se suojaa roiskeilta esimerkiksi toimenpiteiden yhteydessä tai eristyspotilaiden hoidossa. Suu-nenäsuojusten pakkauksessa oleva BFE (Bacterial Filtration Efficiency) merkintä puolestaan tarkoittaa suodatinmateriaalin bakteerien prosentuaalista suodatustehokkuutta.

 

Hengityksensuojain suodattaa ympäröivän ilman hiukkas- ja nesteaerosoleja, kun suojain on tiiviisti kasvoilla. Terveydenhuollossa hengityksensuojaimia käytetään pääasiassa sairaaloissa, kun hoidetaan potilasta, joka esimerkiksi sairastaa ilmateitse tarttuvaa tautia. Hengityksensuojaimia on sekä uloshengitysventtiilillä että ilman uloshengitysventtiiliä. Uloshengitysventtiilillä varustetut suojat helpottavat hengittämistä ja suojaavat hengityksensuojaimen käyttäjää, mutta eivät estä mahdollisten virusten leviämistä ympäristöön uloshengitysventtiilin kautta.

 

Eri valmistajien maskeissa saattaa törmätä myös erilaisiin kirjainyhdistelmiin, joilla pyritään kuvaamaan suojaimen suodatuskapasiteettia. EU-alueella on yleisesti käytössä FFP-luokitus, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa luokitus on hieman erilainen. EU-alueen FFP2-luokitusta vastaavia maskeja ovat ainakin Yhdysvaltojen N95 ja Kiinan KN95. Nämä ovat siis toisiinsa nähden vertailukelpoisia, joten jos siis näet liikkeessä myynnissä KN95-sertifioiuden kasvosuojaimen, tiedät, että tämä vastaa EU:n FFP2-luokitusta. 

 

Hengityssuojaimet jaetaan suodatustehokkuuden perusteella kolmeen luokkaan (FFP1, FFP2 ja FFP3), joista FFP3 on korkein suojausluokka. FFP lyhenne muodostuu sanoista: FF = Filtering Facepiece (suodattava kasvo-osa), P = Particle (hiukkaset). FFP-luokituksella ilmaistaan millaisissa oloissa eri suojaimia pitäisi käyttää, luokitus on tarkoitettu etenkin työsuojausta varten. Tavalliselle ihmiselle ja esimerkiksi kaupassa käyntiin jo FFP1-luokan maski ajaa suurelta osin tehtävänsä: Maski estää sinua levittämästä virusta ympäristöösi pisaroiden muodossa ja toisaalta estää sinua koskettamasta likaisilla käsillä suuta tai nenääsi. Mikäli kuitenkin työskentelet alalla, jossa on suurempi tartuntariski, olisi luokituksen hyvä olla vähintään FFP2, mutta mieluummin FFP3.

 

- Heli