< Takaisin

Lääkinnällisten laitteiden luotettava toiminta ja elinkaari

13.04.2023

 

Tuotteen elinkaari tarkoittaa tuotteen eliniän kaikkia vaiheita raaka-aineiden tuottamisesta käytöstä poistamiseen asti. Seuraavassa hieman tarkemmin siitä kuinka laitteen käyttöaikainen huoltaminen, kalibroinnit ja korjaukset vaikuttavat elinkaaren pituuteen.

Lääkinnällisten laitteiden odotettavissa oleva käyttöaika on yleensä varsin pitkä, vähintään kymmenen vuotta, joten osa niistä on jo varsin ikääntyneitä. Osa laitteista voi olla päivittäisessä käytössä, siksi laitteiden pitää olla aina toimintakuntoisia.

Mikäli laitteella tehdään potilaan hoitoon liittyviä toimenpiteitä tai valvontaa on selvä, että toimimaton tai väärin toimiva laite voi aiheuttaa vakaviakin vaaratilanteita. Pahimmassa tapauksessa jopa potilaan henki voi olla vaarassa.

Mikäli laitteella mitataan potilasta, on ensiarvoisen tärkeää, että mittaustulokset ovat oikein ja luotettavia jotta hoitopäätökset voidaan tehdä oikean tiedon pohjalta.

Elikaaaren pidentäminen huoltotoiminnalla

Säännöllinen kalibrointi ja vuosihuolto varmistaa laitteen käytettävyyden. Valmistaja yleensä määrittelee sopivan huoltovälin, yleensä 12 tai 24 kuukautta. Mikäli laitteessa ilmenee vika tai jotain muuta epätavallista täytyy sen käyttö lopettaa ja huoltaa  laite välittömästi.

Elinkaaren pidentämisellä tarkoitetaan sitä, että tuotetta käytetään mahdollisimman pitkään. Tähän päästään korjaamalla mahdolliset viat välittömästi ja suorittamalla vuosihuollot ja tarkastukset säännöllisesti, tällöin myös yllättävien vikaantumisten todennäköisyys pienenee. Mahdolliset valmistajan määrittelemät ohjelmistopäivitykset on myös syytä tehdä huoltojen yhteydessä, siten varmistetaan laitteen mahdollisimman pitkäaikainen yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa, joka on oleellinen osa pitkän elinkaaren saavuttamisessa.

Huoltotoiminta Pedihealth Oy:ssä

Huoltamissamme laitteissa on huoltotarra, josta käyttäjä näkee, milloin edellinen huolto on tehty ja milloin seuraava on ajankohtainen. Osa laitteista ilmoittaa huoltotarpeestaan itse esim: ”calibration expired” -ilmoituksella. Pidämme myös kirjaa huoltamistamme laitteista ja muistutamme asiakkaitamme tarvittaessa.

Teemme myymiemme laitteiden huollot ja kalibroinnit nopeasti toimipisteessämme tai tapauskohtaisesti asiakkaan tiloissa. Huolto-organisaatiomme on laitevalmistajien kouluttama ja apunamme ovat tarvittavat mitta- ja kalibrointilaitteet. Huollon yhteydessä varmistamme sähkökäyttöisten laitteiden sähköturvallisuuden standardin mukaisilla mittauksilla.

Mikäli laitteeseenne tulee toimintahäiriö, pystymme kattavan varaosavalikoimamme avulla korjaamaan laitteenne nopeasti, tarvittaessa yhteistyössä laitevalmistajan kanssa.

Joissain tapauksissa voimme tarjota vaihtolaitetta huollon tai korjauksen ajaksi.

Huollamme ja kalibroimme mm:

Amplivox tympanometrit ja audiometrit

Weyer Ceramotherm lämpösäteilijät

Mamivac rintapumput

Miris äidinmaitoanalysaattorit

Edan potilasmonitorit

Chison ultraäänilaitteet

CardiAid defibrillaattorit

Sairaalasängyt

Vastasyntyneiden sinivalohoitolaitteet

Kasteluhälyttimet

Tens -laitteet

 

Meillä huolloista vastaa Pekka, ole rohkeasti yhteydessä!

 

- Pekka