< Takaisin

Jaxuhalit!

09.11.2020

 Aikana, jolloin kaikki tuntuu epävarmalta, yksilön hyvinvointi nousee merkitykselliseksi. Kun epävarmuuteen ympäröivässä todellisuudessa ei voi vaikuttaa, pyritään vaikuttamaan siihen, mihin pystytään – omaan itseen. Panostaminen fyysiseen hyvinvointiin on ollut korostuneen suosittua kauan, mutta nyt halutaan panostaa myös psyykkiseen hyvinvointiin. Netti pursuilee kotoilu-, hyggeily-, mindfullness-, rentoutus-, hengitys- , jooga- ja -mitä näitä nyt onkaan- elämäntapaohjeita. Perinteisesti tutut, tavallisen elämän rutiinit ovat myös nousseet arvoon arvaamattomaan.

 

Suomalainen ihminen lienee aina ollut tiiviissä yhteydessä luontoon, joskin tämä on kaupungistumisen ja teollistumisen aikana muuttunut. Tuhansien järvien ja Euroopan metsäisimmässä maassa luonnossa liikkuminen ja sieltä ruuan hakeminen on ollut meille itsestäänselvyys. Luontosuhteen vaalimista  korostetaan nyt myös mielenterveydellisistä syistä.

 

Metsän terveysvaikutuksia pitkään tutkineen Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväisen mukaan metsän myönteiset vaikutukset näkyvät jo viidessätoista minuutissa. Mitä pidempään metsässä viihtyy, sitä selvempiä vaikutukset ovat.  Metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Myös lihasjännitys vähenee. Kaikkein selkeimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.

 

Kytkeydymme luontoon paitsi näkö- ja kuuloaistin kautta, myös sen kautta mitä syömme. Metsien marjat ja sienet sekä vesistöjen kalat ovat edelleen - tai ainakin pitäisi olla - tärkeä osa ravitsemustamme. Kaupungistuminen voi köyhdyttää ihmisen mikrobistoa ja sitä kautta edesauttaa allergioiden, astman, diabeteksen ja tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymistä. Allergia- ja astmaliiton toimitusjohtaja Ilkka Revon mukaan on todettu kiistatta, että luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä ja allergioiden lisääntymisellä on suora yhteys. Eli monipuolinen luontosuhde auttaa meitä sekä ulkoisesti että sisäisesti.

 

Joten, eiköhän mennä metsään!

 

-Maikku